Texel, Lammetjeswandeltocht

13 april 2009


 
Het begon al vroeg, om 7:10 uur vertrokken Theo en ik naar Texel. Waar een lammetjeswandeltocht werd georganiseerd.
De eerste zonnestralen kwamen door de ruiten van de auto heen. Het zou een mooie dag worden.
Om 8:30 vertrok de eerste boot vanaf Den Helder, waar de eerste wandelaars al zichtbaar waren. Met zijn allen zetten we onze eerste stappen op de boot voor de overtocht die ongeveer 20 minuten duurde. Het leek sneller dan die paar minuten want in een notime waren we aan de overkant.
Daar stond de eerste bus , bus 29 al te wachten. Alleen deze bus zou een kleine omweg maken naar Den Burg, waar de lammetjestocht werd gehouden.
Dus wij wachten op de volgende bus die al snel aangereden kwam.
Terwijl bus 29 al ingeladen was, gingen ook de rest van de wandelaars in onze bus, bus 28. De grap was alleen dat onze bus veel eerder vertrok dan bus 29, en dus zwaaide een paar wandelaars met volle teugen de andere groep uit van bus 29.
Dat begon al goed.
Niet lang daarna kwamen we in Den Burg aan. We konden uitstappen bij het beginpunt, het schietportcentrum Odysseus.
De tocht begon, 15 kilometer door het Texelse landschap.
Al gauw wisten we waarom het de lammetjeswandeltocht werd genoemd. Door smalle paden werden we tussen de weilanden heen gestuurd. Verschillende lammetjes en schapen kwamen we op de route tegen.
En lammetje had z'n plekje bemachtigd in de voerbak, zie foto.

 
Kort daarna raakte Theo in gesprek met nog twee fanatieke wandelaars. zie foto.

 

Zij hadden net als hem meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse, maar maakten nu niet meer van die lange tochten. 20 a 25 kilometer  is nu hun hoogste kilometstand, wat ook plezierig lopen is. Theo doet dit jaar wederom mee aan de Nijmeegse vierdaagse waar hij de 50 kilometer op gaat. Dit word zijn 14e beloning bij Nijmegen.
Ik sjokte niet ver achter het groepje aan. Ik ben niet zo'n wandelaar, maar vond deze tocht wel erg leuk.
Theo en ik gaan namelijk eind mei meedoen aan de Vierdaage van Diever in Drenthe waar we 20 kilometer per dag lopen. Dus moeten we regelmatig trainen.
Voor Theo is dit een makkie, maar we doen het voor de lol. Gezellig met zijn tween wandelen en nog mooie plekken zien tegelijk is toch mooi meegenomen.
Na ongeveer 5 kilometer kwamen we in het plaatsje Oudeschild . Daar werden we hartelijk ontvangen door de Oudste herberg van Texel: de zeven provincien. Dit restaurant en Herberg bestaat sinds 1666 en was de ontmoetingsplek voor kopstukken als Michiel de Ruyter van de VOC.


Daar nuttigde we een glaasje en gingen al snel weer verder.
De tocht ging langs de dijk waar we oog in oog stonden met een rustig vaarwater.  Wel stond er een gemene wind.
Maar het zonnetje stond wel hevig te stralen en het was erg aangenaam wandelweer.
Daarna kwamen we weer een beetje in de bewoonde wereld en kwamen we zo nu en dan de andere wandelaars tegemoet die andere kilometerstanden aan het lopen waren. Jammer genoeg had het wel iets beter gepijld kunnen worden, want het was  opletten geblazen.
De tocht was volgens ons ook minder dan 15 kilometer, want over het algemeen loop ik niet zo snel 3 uur over een tocht van 15 kilometer inclusief rust.
Het was een geslaagde tocht. Mooi weer en veel lammetjes later kwamen we weer bij ons eindpunt in Den Burg.
Het is zeker een aanraden als je houd van de mooie natuur. De huisjes die we tegen kwamen zijn erg klein en erg gedateerd, maar leuk om te zien.
Kortom, Texel, bedankt voor de mooie lammetjeswandeltocht.
 
Marieke Kips.