Wandel 4 daagse Alkmaar

18 t/m 21 juni 2008

Arjo Eijgelsheim

Ik zie ze nog lopen. De deelnemers van de eerste editie van de Plus Wandel4daagse te Alkmaar in 2007. Terwijl ik via de A9 naar mijn werk reed, zag ik de wandelaars over de viaduct lopen, vechtend tegen de stromende regen en snijdende wind. Wat was ik blij dat ik er niet liep.

Maar na de vele verhalen van diezelfde deelnemers had ik mij voorgenomen om in 2008 wel mee te doen. Ik moest in een oud wandelboekje kijken wanneer het voor mij de laatste keer was dat ik een vierdaagse gelopen had. Dat was in 2001, nl. de Apeldoornse 4 daagse en de Heuvellandvierdaagse te Limburg. Dat het zo lang heeft geduurd, komt vanwege het feit dat mijn lichaam lange tijd niet goed reageerde op het gebruik van insuline; ik ben namelijk diabetes. Ik had mijzelf voorgenomen dat 2008 het jaar zou zijn van de rentree in de lange afstanden.

Met de vereniging was het in eerste instantie de tochten van 10km, later met mijn vaste wandelmaatje Marco de Witte de 15km. Ook met Marco de Nacht van Pijnacker gelopen: 30km ter voorbereiding. Het ging allemaal goed met het lichaam. Dus op donderdag 18 juni begon de Plus Wandel4daagse Alkmaar. Ik had mij ingeschrijven op de 4x 25km. Marco kon geen vrij krijgen van zijn werk, dus een ander maatje gevonden. Op de eerste wandeldag was het prachtig wandelweer. De start was vanuit Sporthal de Meent. Via Egmond a/d Hoef naar Egmond aan Zee waar we het strand opgingen. Bij Bergen aan Zee het strand weer af en richting Bergen door het Noordhollands Duinreservaat en het Bergerbos. Vanuit Bergen door het poldergebied terug naar Alkmaar. Een prachtig tocht door mooi natuurschoon.

De tweede dag was andere koek. De start was vanuit sportcomplex Hoornse Vaart. Hoewel het 's morgens nog wel droog was, zat er wel dreiging in de lucht. En ja hoor, na enige kilometers te hebben gewandeld, kwam de regen met bakken de lucht uit. Via Oterleek naar de nieuwe Vinex-locatie Stad van de Zon in Heerhugowaard. Drijfnat de weg vervolgen naar Broek op Langedijk waar een ander onplezierige surprise op ons lag te wachten. Museum Broeker Veiling is een leuke museum waar je rustig een keer doorheen moet lopen. Maar vandaag was het een nachtmerrie en (in mijn ogen) de enige smet op de 4-daagse van Alkmaar. Een paar honderd wandelaars moesten lange tijd buiten in de rij en stromende regen staan wachten om in de Broeker Veiling te komen. Binnen in het gebouw kan je alleen achter elkaar doorschuifelen over de smalle houten doorgangen/bruggetjes. Bij de uitgang kreeg je een lunchpakket. Ook de stempelpost was voorbij de ingang, dus een keuze had je niet. Anders waren velen (waaronder ik) om het gebouw heen gelopen. Het hele grapje heeft mij een uur extra gekost. Jammer, misschien een idee voor de organisatie om de stempelpost voor de ingang te zetten, zodat de wandelaars zelf kunnen kiezen. Op de weg van Broek op Langedijk naar Alkmaar begon de zon weer te schijnen, zodat ik toch redelijk droog binnenkwam.

De derde dag was weer een prachtige wandeldag. Het was droog en de zon scheen. Vanuit startlocatie het DSB stadion ging de tocht via Akersloot langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer naar Limmen en via Heiloo weer terug naar Alkmaar. Ook dit was weer een prachtige tocht met een paar lange, lange, o zo lange wegen (Abbekerkewegen voor de insiders onder ons).

De laatste dag begon anders. Mijn wandelmaatje kon niet, dus liep mijn echtgenote Miriam met mij mee. De start was vanuit Sportcentrum Oosterhout aan de Vondelstraat. Nu dacht ik slim te zijn om mijn auto vlak bij mijn werk aan de Edisonweg te zetten en met het pontje over te steken. Handig, omdat de startlocatie op een andere plek was dan de finishlocatie. De auto dus zodanig geparkeerd dat wij 's middags niet zover hoefden te lopen. Maar toen wij 's morgens om 8.00 uur bij de pont kwamen bleek deze pas om 9.30 uur te varen. Tja, daar had ik even niet naar gekeken. Het geluk was aan onze zijde. Een ander stel mensen hadden hetzelfde gedacht en een luxe plezierjacht aangeroepen met de vraag die hun over wilde zetten. Ik toonde mijn meest verdrietig gezicht en vroeg zeer nederig of wij ook mee mochten.  Het werkte, wij mochten ook mee. Dank, dank, grote dank aan deze vriendelijke mensen die een aantal wildvreemde wandelaars hielpen oversteken en op deze manier voorkwamen dat we een omweg van ruim een half uur moesten maken.

Het was een prachtige dag. Iets warmer dan de dag ervoor. Via de d'Oude Stad Alckmaar (het oude centrum) waar een opstopping werd veroorzaakt door een geparkeerde auto liepen we over de befaamde kasseienweg Munnikenweg langs de molens van de Oudorperhout richting Geesterambacht. Vervolgens door Koedijk en passeerden we de beroemde Koedijkervlotbrug, waarna we richting Alkmaar en de intocht liepen. Op de stadswallen ontving iedere wandelaar een mooie zonnebloem. De intocht was soberder dan ik verwacht had. Dwars door het centrum van Alkmaar had ik toch meer muziek verwacht, maar helaas het was een beetje rommelig. Winkelende mensen en wandelaars liepen door elkaar. De één een beetje mopperend op de ander. Uiteindelijk het Waagplein bereikt die bomvol zat. Stempeltje halen, medaille krijgen, een stukje kaas, nog een stukje kaas en dan afvragen: wat zullen we doen? Naar huis, want het was veels te druk in Alkmaar. Ik had mijn 4x 25km erop zitten. Zonder problemen (alleen een beetje last van mijn kleine teen, maar een kniesoor die daar op let). Op naar de volgende tocht. Na de 25km en de 30km nu misschien de Dam-tot-Dam-loop 40km. Samen met mijn wandelmaatje Marco.